Civilförsvarsbunkern Vargen

Huvudcentralen, även kallad Distriktscentralen, Vargen är en av tre underjordiska, atom- och *EMP-säkra, anläggningar som byggdes för Civilförvarets räkning i början – mitten av 1970-talet. I mitten av 1950-talet så beslutade regeringen att alla Sveriges kommuner skulle bygga en egen och bombsäker anläggning för att kunna styra kommunen i händelse av ofred eller katastrofer. Dessa kallades kort HC/DC/LC och inom en 20-års period så byggdes drygt 100 anläggningar i Sverige. Här skulle man inhysa ledningen för kommunen, brandförsvar, sjukvård, kommunikationer, radio- och telefon, gatukontor och alla de myndigheter som skulle sköta om så att samhällsfunktionerna fortsatte att fungera i krisläge. Man ska dock inte blanda ihop de här anläggningarna med olika försvarsanläggningar, även om mycket här även styrdes av försvaret, men försvaret byggde sina egna anläggningar i hela landet och hade i början av 70-talet c:a 150 anläggningar igång.

I Stockholm byggdes det tre anläggningarna, Vargen i Huddinge, Elefanten i Sollentuna och Tordyveln i Södertälje och som stod i beredskap från 1974 fram till 2006 utan att användas en enda gång i skarpt läge, man enbart övade här vid ett flertal tillfällen. I Vargen och Elefanten så finns tre gigantiska betongbyggnader som vilar på stora stötupptagande fjädrar, Tordyveln hade två byggnader och fungerade som referensbyggnad till det två andra. 2004 upphörde Civilförsvarets tidigare verksamhet och de tre anläggningarna hamnade hos Räddningsverket och Räddningsverket blev senare MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, men fastigheterna kom att förvaltas av Statens Fastighetsverk i samråd med respektive kommun. 2006 beslutade regeringen av Tordyveln i Södertälje skulle tömmas och plomberas då anläggningen inte längre fyllde något syfte. Kvar blev Vargen och Elefanten där idag (läs; 2013-06-01) Vargen ägs av ett privat bolag. Elefanten är även den under diskussion och Riksantikvarien arbetar idag på att få de unika och orörda anläggningen bevarad som byggnadsminne och museum kring ”Det kalla kriget”.

Det har gått grundlösa rykten om att Vargen skulle vara i ett uruselt skick, något som här kan dementeras. Vargen, liksom Elefanten, har sedan de byggdes stått under ett ständigt underhåll med avfuktning och fläktar igång. Vargen har inte heller vattenfyllts, vilket skulle vara nästintill en omöjlighet då Vargens insprängda bergrum ligger högre upp än ingången och att vattnet på så sätt har fritt att rinna ur berget.

Bilderna här nedan publiceras med tillstånd från de nya ägarna och är tagna våren 2013. Vi ska även tillägga att Vargen är larmad och väl låst och att det inte var helt problemfritt att få dokumentera anläggningen, men nu kan vi med dessa bilder visa hur det såg ut våren 2013 och timebandits.se kan därmed bocka av Vargen i listan; ”Platser som måste dokumenteras innan det är för sent….”

 *EMP, Elektromagnetik Puls-säkra. Läs även på Wiki: http://sv.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetisk_puls )

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s