Om oss

timebandits.se (som då stavas med liten bokstav i början) är ingen förening eller grupp, utan en plats för några enskilda fotografers bilder utanför de normala arbetsramarna och som publiceras för att dela bildupplevelsen med fler. Istället för att spara bilderna enbart på servern, så vill vi här ge andra chansen att ta del av dom.

Namnet Ordet Timebandits är ett sammanslaget och försvenskat engelskt ord, ungefär Tidsbanditer, i engelskan heter det ju egentligen Time bandits. Vi ska dock villigt erkänna att namnet inspirerats av Monty Pythons Time Bandits från 1981, men även av fartyget Time Bandit från TV-serien Deadliest catch. Man kan kalla det att ”stjäla” en bit av tiden i form av bilder.

I ord och bild Man kan kort säga att det handlar om att stjäla en stund av tiden och dokumentera den för framtiden. Så fort du släpper avtryckaren på kameran så har tiden passerat och du har ett dokument från en passerad tid. Det finns även platser där tiden har stannat eller där tiden sakta har börjat att gå baklänges, platser som lämnats åt sitt öde. En hel del av bilderna du hittar här har familjär anknytning medan andra är mer av urban karaktär men alla har samma mål; att bevara den passerade tiden.

Vem ligger då bakom timebandits.se? Efter att sedan slutet av 1970-talet ha fotograferat familjeangelägenheter och flyttat över fotohobbyn till någonting större på 80-talet, så har fotograferingen vid sidan av alvarets bilder även kommit att präglas av behovet att dokumentera tid som försvinner. Vem som ligger bakom timebandits.se har egentligen ingen betydelse då det inte är det som är orsaken till den här hemsidan.

Bilderna här är tagna under en rad av år och fylls på efter hand. Det är dock viktigt att poängtera och åter framhålla att det inte handlar om att brösta upp sig och tro att Timebandits.se är bäst, för så är det inte. Bra kanske, men inte bäst i den här genren och det handlar INTE om att ta vackra bilder, bara någorlunda bra och intressanta, typ. Det är fritt att besöka den här sidan och lika fritt att lämna den om innehållet inte ger dig som besökare något, man kan dock hoppas att bilderna ger dig som åskådare något.

Hur fotograferar timebandits.se då? Från slutet av 70-talet som en start för fotografering i formen tidsdokumentering så har det fortsatt i samma spår fram tills idag, även om tekniken har förändrats och förfinats genom åren. Tekniken har blivit enklare och mer tillgänglig. Från 36 bilder per rulle i halvformat och manuell inställning av slutare och bländare, så har det idag gått till obegränsat antal bilder och möjligheter. Bilderna här har fotats uteslutande med utrustning från Sony, vilket är ett naturligt steg då det startade med Minolta som blev Minolta Konica och som slutligen köptes upp av Sony. En del optik från Minoltatiden används fortfarande och det är just därför det har fortsatt med Sony, men även för de har bra produkter och även samarbetar med Zeiss. Formaten har dock ändras radikalt och idag så publiceras det endast bilder i fullformat här, men vi publicerar dock inte bilderna högupplösta.

Var finns timebandits.se då? timebandits.se har sitt säte i den kungliga huvudstaden och utgår samt verkar härifrån, men söker platser och ting att dokumentera över hela Sverige genom våra samarbetspartners.

Fotouppdrag: Sedan den här sidan startades så har har det kommit många nya förfrågningar om hjälp med tidsdokumentering samt förslag på platser som borde dokumenteras och har ni förslag eller behov av hjälp så är ni välkomna att höra av er. timebandits.se har genom åren genomfört ett stort antal uppdrag, både i form av tidsdokumentering i sin helhet men även rena fotouppdrag av alla tilltänkliga typer, och kan erbjuda allt från bröllopsfotografering till långsiktig dokumentation vid pågående projekt. Fotograferingen sker i fullformat med hög kvalité och god redigering. På den här sidan så publicera inte bilder från privata eller beställda fotouppdrag utan att det tillåtits av uppdragsgivaren, den enkla anledningen är att rättigheterna till bilderna tillhör uppdragsgivaren efter slutfört uppdrag, upphovsrätten släpps alltså vidare i de flesta fall. Hör gärna av er om intresse finns, webbmailformulär finns längst ner på den här sidan!

Upphovsrätt och kopiering av bilder och text från timebandits.se. timebandits.se innehar all upphovsrätt till samtliga bilder och text som förekommer på denna sida. Det är enligt lag (1960:729) förbjudet att kopiera och publicera upphovsrättsskyddade bilder och text, inte ens för enskilt bruk. timebandits.se släpper gärna iväg bilder men först efter en föregående kontakt och ett godkännande. Skulle bilder och text från timebandits.se´s sida kopieras och spridas så kommer timebandits.se otveklöst att starta en rättslig process, detta gäller även för bilder och text spridda i tredje hand. Vänligen respektera detta så att en fortsatt publicering av bilder från platser som håller på att falla i glömska, kan fortsätta.

Kontakta oss: timebandits(at)bahnhof.se

2 kommentarer till Om oss

 1. sofiagacha072 skriver:

  Hej jag skulle villa undra om jag kan få låna judet från två videos som ni här gör för sås 1https://youtu.be/z7Cs8lPfqkY
  2https://youtu.be/6aLrictBI8I

  Gilla

  • Hejsan, ljudet till film 1 kommer från nätet och sidan ”free music”, den kan du låna, det är inga problem då den saknar upphovsrätt och är fri att använda. Musiken i film 2 kommer från filmen ”Cal” och är skriven av Mark Knopfler (Dire Straits) och har upphovsrätt och får bara användas av den som innehar tillstånd till det. I det här fallet så har ägaren av filmen den upphovsrätten och den får enbart användas till just den här filmen, du kan dock ladda ner musiken för enskilt bruk men inte för att spridas på t.ex. på nätet. Det bästa är att söka upp filmmusiken från ”Cal” och köpa det du behöver på nätet, just den här låten heter ”The long road”, men vill du använda ljudet ute på nätet i t.ex. en film, så måste du uppsöka bolaget som äger rättigheterna och be om lov att få använda den. Brott mot upphovsrätten är straffbart, så tänk dig för innan du sprider det.
   /Team timebandits.se

   Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s