Ödehus Dalarna

Landskap växer igen, byar dör och gamla torp och byggnader lämnas för att få återgå till naturen. Ibland gläds husen över att en vårdande hand åter får det att leva upp, ofta som en sommarstuga för storstadsfolket som några veckor om åren vill fly bort från stadens stress. Ibland, men sällan, så blir huset en bostad för någon som antingen helt vill fly livet bland andra människor eller vill leva sina sista år nära naturen. Det händer oxå att hus står öde men sköts om då generationerna efter de som bodde där vill vårda sin familjs historia.

Hus blir även helt öde av någon orsak. Ofta beror det på att det helt enkelt inte finns någon arvtagare eller är i för dåligt skick för att räddas och kanske för dyrt att riva. De blir stående som ett monument över en tid då folk kunde försörja sig på skogen eller bergsbruket eller kanske på något bruk eller storgods.

Sommaren 2012 besökte timebandits.se några av dessa hus och lät dom tala om sin historia för tittar du bara djupt nog och lyssnar så kan du finna livet huset levde då någon bodde där.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s