Under Stockholm

Det är få förunnat att få träda in i Stockholms underjord där en hel del av huvudstadens nervtrådar löpet. Stockholm är liksom många andra svenska och utländska städer fulla av underjordisk infrastruktur som håller städerna levande vilket är nödvändigt för innevånarnas överlevnad och bekvämlighet.

Av de tunnlar, kulvertar och gångar som löper under Stockholm så är många idag overksamma och står likt ett monument kvar för kommande generationer att utforska. Man ska dock vara medveten om att mycket av Stockholms underjords komplexitet bygger på skrönor och skulle man tro dessa så skulle snart huvudstaden falla ner i underjorden. Nu står det mesta av Stockholm på en diger stengrund, vilka gör det lätt att bygga en undre infrastruktur. Andra delar består av den eviga åsen som passerar genom hjärtat av Stockholm och som bjuder på byggutmaningar för de som ger sig i kast med problemet. Sen så har vi även den delen av område som gjort att Stockholm inte förutan sanning kallas ”Nordens Venedig”, alltså alla vattendrag som omsluter staden och gör det nästan hopplöst att fullfölja sin uppgift att sammanlänka stadens stadsdelar under jord.

Det största tunnelnätet står tunnelbanan för och snart även järnvägen. Det finns även en del skydds- och bergrum som skapar trygghet till innevånarna, dock inte så många som man kan tro. Naturligtvis så har Räddningsverket (numera Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB), Försvarsmakten och Räddningsverket olika anläggningar, men numera bara en handfull. Sen har vi det mest utbredda nätet; servicetunnlarna och här handlar det om tunnlar för kablar, fjärrvärme och vatten. Visst finns det ett smalspårsnät med 600mm spårvidd under Stockholm, men inte så stort som många tror. Ursprunget till den här järnvägen grundar sig i rent fraktsyfte för kabeltrummor och rör av olika slag, inte för masstransport av folk i ofredstider. De flesta tunnlar är inte tunnlar utan kulvertar, alltså gångar som bildats i betong vid bygget av olika byggnader. Vi har även en del transporttekniska tunnlar som sprängts för att skapa transportvägar ut från underjorden under byggtiden och som ”blivit över” när syftet upphört.

Ser vi på ämnet skrönor så kan Timebandits.se med säkerhet dementera de flesta skrönor, som att det skulle finnas tunnlar mellan stadens sjukhus, underjordiska gigantiska stridsledningscentraler, hela underjordiska städer, hemliga fängelser o.s.v. Visst har Södersjukhuset en underjordisk sjukavdelning och visst kan man ta sig dit via järnvägstunneln där spåren från Hammarbyhamnen till Södra Station passerar. Men det finns ingen stad under Södermalm för här handlar det enbart om det stora parkeringsgaraget som sträcker sig mellan Katarinavägen (från OK-macken vid Slussen) till Björns Trädgård vid Medborgar platsen, byggt för att snabbt kunna ställas om till skyddsrum av enklare typ. Även under Sofiaberget, Vanadislunden, Kronobergsberget, Stadshagen m.fl. platser så finns det bergrum, naturligt placerade på grund av enkelheten att skapa dessa, dock skapade till syfte som idag har blivit överflödigt.

Det här ämnet går att diskutera i all oändlighet men är de facto i verkligheten inte så gigantiskt som de flesta tror, men visst kittlar det alla sinnen! Timebandits.se har förärats med att få besöka många av dessa tunnelsystem genom åren och även fått tillstånd att publicera en del av bilderna vi tagit där nere, dock inte alla. Så är du intresserad så bjuder vi här på en bildsvit från Stockholms undre infrastruktur, dock utan att nämna dess platser och syfte.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s