Ännu en öde gruva

Visst du att det bara inom Bergslagsregionen finns över 40.000 olika gruvor? Nu se de flesta en gruva som en lång gång i in berget och där svettiga bergsmän drar tunga vagnar med järnmalm ut i friheten. En myt som till 95% saknar verklighet. Visst fanns det svettiga bergsmän som drog malmfyllda vagnar för hand, men myten ligger i tron om att svenska gruvor ligger rak in i berget som på gamla filmer. Sanningen är den att endast 2% av Bergslagens gruvor är brutna via ”stollgångar”, övriga är i princip brutna rakt uppifrån eller i gigantiska dagbrott, vilka även de bröts uppifrån från början. Det finns även ett mellanting; Donläglig, vilket innebär att gruvan lutar från toppen och nedåt i 30-45 grader, vilket för att kan köra upp malmen på spår med hjälp av wirespel.

Bergslagen sammanfattar vi i en båge från Värmland i väst och i ett c:a 15 mil brett band ut till Östkusten i Uppland. Cirka 40.000 gruvor? Jo, det är det sanna antalet, men då handlar det om allt från en liten grop i marken, där man lyckats bryta loss några stenbumlingar för ”husbehov” eller som malmprover, till gigantiska gruvor som Grängesberg, Dannemora, och Falugruvan. Fram till mitten av 1990-talet så dog sakta men säkert 98% av gruvnäringen i den här regionen. Gruvor lämnades, stängdes, lades vid fäfot, eller ”sönades” som det kallas på fackspråk. Kvar finns nästan oöverskådligt många lämningar, både mindre och även större. Idag kan man se många av dessa lämningar i form av gigantiska betongbyggnader lämnade som ett stort utropstecken i naturen, men samtidigt ett ståtligt minne av Sveriges största exportvara genom tiderna; malm.

Bilderna här nedan är från en gruva som Timebandits.se och många före oss, har besökt sedan den dog på 70-talet. Vi återvände dit en vårdag 2012, bara för att åter få se en av dessa imponerade giganter och känna den speciella känsla som finns där!

Läs mer om svenska gruvor på:   http://www.bergsbruk.se en mycket trevlig sidan fulla av den svenska gruvhistorien. Gillar du gruvbyggnader och vill läsa mera för att kunna besöka dom? Köp Kjells Sundströms bok ”Gruvbyggnader i Bergslagen” (ISBN 9171928413 och 9789171928412)

Lämna en kommentar