Grafitti

Graffiti, en konstform?

timebandits.se räknar sig som ”tidsdokumentatör”. Graffiti är i sig ett sätta att dokumentera tiden, att göra sin röst hörd i framtiden genom en bild, en målning. Grottmålningar från flera tusen år tillbaka är graffiti. Runstenar är graffiti. Ristningar i gamla träbord är graffiti. Kanske kallas det inte alltid för just graffiti, men budskapet är i grunden den samma.

Låt oss dock särskilja den moderna tidens graffiti genom att dela upp det i fyra kategorier:

Tags; Ett sätt att sätta sitt ”bomärke” eller grupptillhörighet genom att snabbt och effektivt sätta sitt nicknamne / gruppnamn på så många plaster som möjligt, gärna på udda dylika. Tags är inte speciellt dekorativa men är ett sätt att visa sitt missnöje mot samhället och vart gränserna går. Tags anses vanligen inte vara graffiti utan mer ett klotter.

Klotter; Att planlöst förse all fast materia med allehanda osammanhängande symboler och bilder med genom att använda allt som det går att skapa synlighet med. Dekaler, tuschpennor, färg från burk eller pensel o.s.v. Klotter kan vara en papperslapp vid en telefon, ett knivristat budskap på ett tunnelbanesäte eller en ristning av en mynt i en hiss. Klotter har sitt budskap men tenderar mer att förstöra än att upplysa.

Graffiti; Att med konstnärstalang skapa bilder, text och händelser på ett stort och ofta begränsad plats. En form av seriös konst framförd på ett olagligt sätt eller plats. Vacker graffiti tar tid att skapa och kunskapsnivån är varierande. Idag en erkänd konstform, dock inte gillad av alla. Läs mer på Wikipedia om graffiti: Graffiti

Street art; Precis som det låter: Gatukonst! Seriösa och ofta enklare och striktare men med en konstnärlig prägel. Gärna en bild i svart/vitt, ett malplacerat föremål eller något som sticker ut. Snyggt, roligt och kompromisslöst.

Här är en del graffitibilder som timebandits.se har hittat på de platser som besökts.

OBSERVERA: timebandits.se uppmanar på inget vis till ”klotter” men tycker att uttrycksformen har en väl grundad plats i samhället då den utrycker känslor, tro och tillhörighet för utövaren. Ett sätt att göra sig hörd och sedd när system och samhälle inte lyssnar, ok?

En kommentar till Grafitti

  1. Pingback: timebandits.se

Lämna en kommentar