Regementet under jord

SONY DSC

De flesta av Sveriges regementen är och var placerade ovan jord i ett vid ofredstider utsatt läge. Nu skulle ju regementena enbart tjäna syftet att var utbildningsanläggningar för de soldater som skulle skydda landet ute i fält och där fienden förväntades att dyka upp. Men likväl så var det viktigt att skydda de som fanns kvar och de som fortfarande utbildades. En del regementen hade därför väl skyddade anläggningar varifrån verksamheten kunde fortgå även när krig eller beredskap pågick ut i landet. Oftast så var dessa skyddsanläggningar placerade i väl planerade bergrum där stora trupper kunde leva, verka och utbilda sig.

Bergrummen innehöll allt som verksamheten kunde behöva, här finner man sjukstugan, storköket med matsalar, logementen, sambandscentraler, förråd och även platser att ta hand om och i vissa fall förhöra fiender som man lyckats fånga in. Bergrummen hade i sin tur olika skyddsklassningar och kan hittas från atombombssäkra högklassade anläggningar till mer enkla anläggningar som mer fungerade som splitterskydd men där man kunde bo och verka under längre tider. Vissa av anläggningarna var avsedda att inhysa regementets innevånare vid en högre beredskap samtidigt som den yttre verksamheten fortgick, tanken var att snabbare kunna ta skydd om läget skulle bli skarpt.

Timebandits.se fick 2011 möjligheten att besöka en av dessa mellanklasskydd innan det liksom många andra anläggningar skulle få lägga tiden bakom sig.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s