Slutforskat i Ursvik

Inte långt från Stockholms innerstad i Sundbybergs stad så fanns en egen och tämligen hemlig värld skapad av en av dåtidens största försvarsmakter, Sverige. Det finns många skrönor om vad man bakom slutna dörrar i ett välbevakat område egentligen sysslade med, för många köpte inte förklaringen om att man här bara skapade trygghet för Sveriges innevånare. 1937 beslutade Sveriges försvarsutskott att det under namnet FKA, Försvarsväsendets Kemiska Anstalt skulle öppnas en verksamhet inom försvaret som hade till uppgift att forska fram allt mer effektiva vapen då världsoron snabbt ökade. Från starten inriktades verksamheten sig på att kemiskt öka drivmedelsladdningar till alla typer av vapen men ganska snart så forskades det även i kemiska stridsvapen.1945 byttes namnet till FOA, Försvarets Forskningsanstalt, och i och med namnbytet så började här även arbetet med att framställa atomvapen för att sätta Sverige på världskartan över länder som innehar egenproducerade atombomber. Den här verksamheten gick under namnet ”Det Svenska kärnvapenprogrammet (Läs mer på Wiki: Det svenska kärnvapenprogrammet) och pågick ända fram till början av 70-talet.

Undervattensteknik, Vapen och skydd, NBC-skydd, Kärnvapenteknik, Ledningssystem, Sensorteknik, Stridssimulering, Försvarsanalys var ytterligare några av verksamheterna som bedrevs här.

Även under hela området så pågick det verksamhet då det finns ett rätt så omfattande underjordiskt nät som användes till allt från forskning till förvaring av ansenliga mängder ammunition. Till området gick även en normalspårig järnväg kallad ”krutbanan”

2012 så togs området helt över av Sundbybergs kommun och enbart vissa delar kom att bli kvar som förråd för Försvaret och Hemvärnet och även för Polisen, större delen av det forna så stora området omvandlas samtidigt till det storslagna bostadsområdet Ursvik i Järvastaden. Våren 2013 så fotodokumenterade timbandits.se det som fanns kvar att dokumentera och här har ni bilderna från något som snart fallit i glömska.

Lämna en kommentar