En liten bunker

Det här är inget märkvärdigt, det är bara en i mängden. Sk 3 nummer 49:34:2 ligger ute på östra sidan av Gotland vid Gothemshammar och är ett så kallat skalskydd, ett av många av samma modell och med samma syfte. Sk 3 är en form av skyddsrum som skulle stå emot tyngre beskjutning från havet och tjänade som skydd till de som sköt just på det som sköt från havet. Det är ett enkelt skydd; en ingång från vardera sida och en grop att sitta i. Konstruktionen av ”gropen” var formad som ett ägg och skulle kunna ta emot större stötvågor. Något gasskydd har den inte.

Den här typen av skydd byggdes i nästan oräkneliga antal längs Gotlands kust från krigsåren och fram till slutet av 60-talet. De flesta försvarsanläggningar på Gotland är idag raserade, men många finns kvar. Bland annat 49:34:2, som står som ett monument över ett anfall mot Sverige som aldrig kom.

Vill du veta mer om 49:34:2 eller ALLT om bunkrar, bergrum, försvarsanläggningar och mycket, mycket mer så rekommenderar vi starkt den här sidan: http://www.tjelvar.se

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s