Tullinge Flygplats F18

Som någon form av slutkläm på historien om Flygflottiljen F 18 i Tullinge så tog Timbandits.se en dag till att dokumentera de sista resterna av den än gång så gigantiska flygflottiljen, F18 Södertörns Flygflottilj. F18 tillkom 1946 som en flygbas med huvudsyftet att skydda Sveriges huvudstad. Verksamheten på F 18 pågick fram till 1986 då den successivt avvecklades och slutligen upphörde 1994. På Wikipedia finns en mycket detaljrik historik kring F 18: http://sv.wikipedia.org/wiki/F_18_Tullinge läs den!

Efter avvecklingen så användes delar av området till civila ändamål och Botkyrka kommun hade stora planer att omvandla hela området till en helt ny stadsdel. Bitvis så har dessa planer genomförts men inte i den takt och utsträckning som det planerades för. Idag (läs: april 2012) så har blott en liten del av området bebyggts och i stora delar av området kan man fortfarande se tydliga spår från F 18:s storhetstid. Endast en bråkdel av ursprungliga byggnader finns kvar och den en gång så unika och gigantiska berghangaren fungerar idag som serverhall. Tydligast är landningsbanorna och taxibanorna samt de platser där flygplanen driftsattes och underhölls, men alla detaljerna saknas Alla bergsrum som tidigare innehållit stridsledning och förråd är helt utan risk för besök efter att ha blivit igengjutna och återbördade till landskapet. Det samma gäller alla luftvärnsställningar och förråd i områdets närhet, man kan dock fortfarande hitta vissa byggnader som fått nytt liv genom nya ägare och med ett nytt syfte.

Timebandits.se lämnar här en bilsvit över hur den forna F 18 Tullinge såg ut en vårdag 2012 och stämplar detta som ett avslutat kapitel i Svensk försvarshistoria.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s